Tylko unikatowe wpisy z linkami do ciekawych stron

Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

0
Posted in Bez kategorii By admin

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, ale również wyśmienicie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.

Desery lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim i dobrym również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z właściwą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin lub jakimś ciekawym sosem owocowym. To imponująca alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Pobocznym atutem jest też to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu