Co to znaczy oryginalna kuchnia polska

Aby w pełni zrozumieć sedno stereotypowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto doliczyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była banalna dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, lecz z czasem pojawiło się też i wino, przywożone przede wszystkim z Śląska i Węgier.

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z kolosalną ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz nadzwyczaj pikantnych sosów lokalnych.

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w największym stopniu szablonowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową własnością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Marynaty typowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.