Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. czarna czy białą która lepsza? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także wyśmienitego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film