Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. włoska restauracja w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film