Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest smaczne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci kosztują równie pyszne dania takie jak canelloni, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w karcie są też nie tak typowe włoskie dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków oraz dania z wielu miejsc kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Obiad z całą pewnością musi obejmować też aperitiff. Lampka alkoholu to we Włoszech typowa praktyka. w restauracji Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz monti z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna mieć szeroki zestaw win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film